با اینکه همه جا صحبت از فواید امگا ۳ در بدن مى شود، از رادیو و تلویزیون که در برنامه هاى خود به تبلیغ تخم مرغ هاى حاوى امگا ۳ مى پردازند گرفته تا مجلاتى که هر روز بر مصرف امگا ۳ تاکید مى ورزند، ....
.....
اما کمتر کسى پیدا مى شود که بداند امگا ۳ چیست، چه خواصى دارد و در چه منابعى یافت مى شود؟ چربى ها انواع مختلفى دارند. براساس پیوند دوگانه به دو نوع اشباع و غیراشباع تقسیم مى شوند. امگا ۳ نوعى چربى غیراشباع مرکب است که در زنجیره اتصالى کربن خود یک گروه کربوکسیل و چندین پیوند دوگانه دارد و خود از سه گروه چربىALA (
آلفا لینولئیگ اسید)
، EPA (
ایکوزاپنتانوئیک اسید) و DHA (
دوکوزاهگزانوئیک اسید ) مشتق مى شود. بهترین منبع تامین امگا ۳ ماهى است و مقدار توصیه شده آن دو بار در هفته است.ALA
که مهم ترین نوع امگا ۳ است بیش از ماهى در جوانه گندم، گردو و دانه هاى روغنى ( کتان و سویا ) یافت مى شود، اما دو نوع دیگر فقط در ماهى به ویژه در قزل آلا، ساردین، ماهى تن و آزاد موجود است.چربى امگا ۳ از تشکیل Thromboxan (
عامل مهم در لخته شدن خون) جلوگیرى مى کند و سطح ترى گلیسیرید خون را کاهش مى دهد. لذا ماده بسیار مفیدى در جلوگیرى از بروز بیمارى هاى عروقى و حملات قلبى به شمار مى رود. تاثیر امگا ۳ تنها به سلامت قلب محدود نمى شود بلکه خواص دیگرى نیز دارد که اغلب از آن بى اطلاعند. چربى امگا ۳ به ویژه مشتق آن DHA
با ایجاد تعادل میان حفظ مقاومت و انعطاف پذیرى سلول هاى پوست باعث تحریک تشکیل کلاژن و بافت هم بند الاستین شده و از خشکى و چروکیدگى و پیرى زودرس جلوگیرى مى کند و همین میزان بروز آکنه و جوش هاى التهابى در نوجوانان را کاهش مى دهد.چربى امگا ۳ همچنین باعث استحکام استخوان ها مى شود، عارضه خشکى چشم را که بیمارى شایع در سالمندان است کاهش مى دهد و بالاخره بروز آلزایمر را به تعویق مى اندازد. با توجه به موارد فوق دیگر هیچ جاى شکى در خواص امگا ۳ باقى نمى ماند. پس از خوردن ماهى و دانه هاى روغنى و خشکبار به ویژه بادام زمینى و گردو غافل نشوید.
نوشته شده توسط ذکراله طاهری در 27 بهمن 1385